Betegség identitás

Melancholy_2[1]

A betegeknek több csoportja létezik.
Van olyan, aki eljön gyógytornára, akar meggyógyulni és rövid időn belül meg is gyógyul. Az eredmény látható és gyors.
Van, aki akar meggyógyulni, de sajnos betegségével kapcsolatban nincs olyan szerencséje, hogy ez gyorsan bekövetkezzen. Hosszútávú, krónikus problémáról van szó, amihez a leendő szaktudásunk és minden irányú terápia is kevés ahhoz, hogy eredményt gyorsan, vagy hatékonyan, vagy maradandóan elérjünk, ilyenek például a neurológiai betegségek.
A harmadik csoport az, aki nem akar meggyógyulni. Nem is gyógyul, nem is akar. Ennek oka a következő; ő már megalkudott a betegségével, a betegsége neki az élete része, ő ezzel megalkudott.
Két ok lehet; az egyik az, hogy nem talál benne akkora problémát, hogy ezzel ne tudjon együtt élni, másik, hogy a betegség legyőzte őt, identitásává vált és ő a beteg ember és aztán ekként éli az életét. Ezeken a típusú embereken nem lehet segíteni, hosszas, évekig tartó gyógytorna sem fogja megoldani a gyógyulását, eredményt nem lehet náluk elérni, főleg nem hosszan tartóan és maradandóan, mert ő betegség-identitású.
A gyógytorna a fizikai sík kezelésére szolgál, arra, hogy a testet szakszerűen erősíthessük, építhessük. De mit tehetünk, hogyan segíthetünk azon, aki azonosult beteg állapotával?
Itt jön képbe a coaching, célirányosan az egészség coaching! Az elme és a gondolatok rendezése, a fókusz kitűzése, célok meghatározása.
Sokkal többször tartja a gondolat vissza a testet mint gondolnánk.
Fontos kideríteni mi a blokk mentális oka, mivel lehet a személyiséget segíteni, hogy kitörhessen a betegség ketrecből.
Érdekesen hangzik, de a test kezeléséhez időnként az elme felől lehet eljutni.
Ezért fantasztikus a szakszerű gyógytorna és a szakszerű coaching párosítása!

Ha megkérdeznéd, mely szakmai képzésem járul hozzá leginkább a gyógytornászi munkámhoz, nem gyógytorna képzést mondanék. Legnagyobb segítőm a coaching végzettségem…

Örömteli napokat kívánok!